Vi har mange valgmuligheter av bunader i Alvdal og i Østerdalen. Alvdalsbunaden er bare en av flere valgmuligheter som finnes. Kanskje var denne bunaden i ferd med å bli glemt? Den er omtalt med et lite bilde og en enda mindre tekst i norsk bunadsleksikon. Det var i 2016 jeg startet på jobben med å finne ut mer om denne bunaden.
Frem fra glemselen
Med hjelp fra både Musea i Nord-Østerdal på Tynset og Sverresborg Museum i Trondheim har jeg tatt opp igjen denne bunaden. Bunaden ble tatt i bruk rundt 1900 og var vanlig frem til ca 1940. Så må det ha skjedd noe rundt andre verdenskrig, for etter ca 1940 ser det ut til at produksjonen har stoppet opp. Bunaden lages i ullstoff som det trykkes mønster på. Mønsteret er av vinløv og drueranker. Før vevde folk stoffet selv og sendte dette til trykkeri i Trondheim.
Så har Alvdalsbunader blitt hengende på loft og stabbur. Og i perioder der bunad ikke var stas å få til konfirmasjon eller at andre bunader var mer på «mote» gjort sitt til at den gikk ut av produksjon og nesten ble glemt.
En bunad med variasjoner – en bunad til å bli glad i
Bunaden har fasong som en livkjole – det vil si at liv og stakk er sydd sammen som en «kjole». Samme stoff i både livet og stakken. Livet er fôret med lerret eller lin. Nederst i stakken er det ulike variasjoner av skonering på de gamle bunadene, alt i fra smale bånd til bomullsstoff.
Alvdalsbunaden lages i tre farger, grønn, rustrød og petrolblå. Så var det trolig mest vanlig med grønn bunad i gamle dager. Av de gamle bunader jeg har sett og tatt utgangspunkt i for dagens produksjon har alle vært grønne. Men med stor variasjon av grønnfarger. Jeg har snakket med mange om denne bunaden, og i samtaler med eldre damer som kan huske denne bunaden i bruk har jeg også fått informasjon om den rustrøde varianten.
Blå bunad er blitt til etter krav fra publikum. Akkurat som at vesten til rekonstruert mannsbunad for Østerdalen lages i grønt. Den har kun vært i rustrød fra gammelt av men etter 1986 blitt lansert grønn variant etter krav fra publikum.
Ulike skjorter til bunaden
Så mener noen at det er mest riktig med den såkalte Kvebergskorta til bunaden. Dette er linskjorte med tellesøms broderi. Men når man vet at denne ble laget i 1939, så er det nesten 40 år med andre skjorter før det.
Det har vært vanlig med enkle bomullsskjorte og med mønstrete bomullsskjorter. Her er det variasjoner av ymse slag. Noen er uten halslinning, men har mansjetter. Det finnes også eksempler på skjorter med rund hals og vide ermer.
Forkle og sjal
Det er mange varianter og ulike muligheter til både forkle og sjal til bunaden. Når det gjelder forkle så har variasjonen vært stor på 1900 tallet. Kanskje mest vanlig med svarte silke forklær til bunaden, men også blomstrete forklær i bomull eller andre stoff kvaliteter har vært i bruk.
Silkesjal til bunaden kan være i ulike mønstre eller farger. Når det kommer til om det skal være frynser på sjalet eller ikke så har dette også variert.
Bunadsølv
Det er ikke eget sølv til denne bunaden. Men det vil være riktig å benytte hjertesølje i halsen på bunadsskjorta. De aller fleste har en sølje på livet til bunaden – en bolesølje. Mange av de eldre bunadene har 2 – 3 tinnhekter på livet og noen har skjulte hekter på innsiden av livet.
Individuelle valg
Alvdalsbunaden gir så mange muligheter for ulike valg og sammensetninger. Ingen uniform bare egne valg. Det er det som er så fint at man kan sette sitt eget preg på bunaden. Kanskje kan man ha to ulike forklær å bytte i mellom til bunaden.
Sy selv
Alvdalsbunaden kan leveres som materialpakke med enkel sømforklaring. Vi er i ferd med å utarbeide digitalt kurs for bunaden slik at den kan sys der du er. Vi gir også veilednings timer om det skulle være behov.