Hopp til tekst

21. juli 2021

Forkle til Marie Aaen bunad

Festbunad for Østerdalen eller Marie Aaen bunad som de aller fleste av oss sier. Litt feil å si Marie Aaen og ikke Maria Aaen. Denne bunaden finnes i to ulike farger svart med grønn kanter eller grønn med svarte kanter. 98% av alle Marie Aaen bunader er laget i den svarte varianten, og ikke alle som har denne bunaden er en gang klar over at det finnes en grønn variant. 

Hva med forkle til bunaden? 

Disse to variantene av bunad har ulike forklær. Til den grønne varianten er det laget et svart forkle med ullbroderi nede langs kanten, selve forkle er laget av ull eller silke. Til den svarte bunaden er det laget er rutet forkle om mer svart med ruter i grønt og rødt. Dette forkle ble laget spesielt til Marie Aaen bunaden, dette tar utgangspunkt i et lignende forkle i svart med røde ruter. Forkle som ble laget til bunaden fikk også grønt i rutene for å passe bedre til bunaden. 

Nytt grønt ullforkle til den svarte bunaden. Så er det kanskje blitt litt forvirring om hvilket forkle som hører til hvor. Stadig oftere ser man at den svarte bunaden tar i bruk svart silke forkle da den som har den på ikke er fornøyd med rutete forkle til. Som en dame sa til meg “med rutete forkle på føler jeg meg mest hjemme i dugnad med oppvasken på kjøkkenet”. Med ulike varianter av “Kina” bunader har man også fått litt andre varianter av forkle der fargene er mye mer enn svart – rødt og grønt.

 

Nytt forkle til svart Marie Aaen bunad På bakgrunn av krav fra publikum og dårlige etterligninger etter originalt rutete forkle har jeg dristet meg til å lage grønt ullforkle til den svarte bunaden. 

Marie Aaen har ingen plikt til å bruke forkle – bare så det er sagt så er det aldeles valgfritt om man bruker bunaden med eller uten forkle. 

TILBAKE TIL AKTUELT

Er du interessert i bunader, tradisjon og håndverk?

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer med nyttig kunnskap, inspirasjon og eksklusive ressurser – helt gratis! 

Hos Hulda Bunader brenner vi for å bevare og videreføre bunadstradisjonen samtidig som vi gir deg muligheten til å skape og tilpasse din egen bunad. Vårt nyhetsbrev er en måte å gi noe tilbake til deg som deler denne lidenskapen. Du kan når som helst melde deg av – men vi tror du vil sette pris på innholdet vi deler!