Hopp til tekst
NOK
Forkle til Østerdalsbunad

Forkle til Østerdalsbunaden

Som vi vet så var Østerdalsbunaden til damer den samme for Sør- og Nord-Østerdal frem til 1950 og kanskje enda litt lengere. Det var på 1960 tallet at Elverum Husflidslag sin bunadskomite startet arbeidet med det som i dag er kvinnebunad fra Sør-Østerdal.

Når det gjelder å bruke forkle til bunaden var det kanskje en forskjell eller et skille på Sør-Østerdal og Nord-Østerdal.

Nord-Østerdal

Damene i Nord-Østerdal kunne bruke sin bunad både med og uten forkle. Forkle som ble bruk omtales som forkle hjemme i fra – eller at man brukte gammelt forkle i fra hjemme. I mange tilfeller er det svart silkeforkle som har vært i bruk. Men det har også vært andre varianter i bomull og kamgarn. Forkle kunne ha vevd mønster eller påtrykt mønster. Det er også flere i Nord-Østerdalen som hadde forkle som i dag regnes som forkle til Sør-Østerdalbunaden.

En av mine kilder, en dame i sin beste alder, kan fortelle at hun i fra sin barndom på 1930-tallet kan huske ulike forkle som ble brukt til bunaden. Jeg får bestandig skryt for flott forkle de gangene jeg har møtt henne med mitt yndlings bunadsforkle på.

Sør-Østerdal

I Sør-Østerdal bruktes vanligvis ikke forkle til Østerdalsbunaden i perioden 1920-1960. Det er i forbindelse med at bunaden blir revidert at forkle er blitt kopiert og tatt i bruk. De første av forkledene var bomull og mohair med påtrykt mønster. Etter hvert har det blitt mulig å veve damask med mønsteret som regnes som Sør-Østerdalsbunaden sitt forkle.

Maria Aaen

Mange tror at det rutete forkle i svart med røde og grønne ruter hører til Østerdalsbunaden. Historien er at dette forkle ble utarbeidet til den svarte varianten av Maria Aaen bunaden. Man tok da utgangspunkt i et forkle som var svart med røde ruter – grønnfargen kom til for at det bedre skulle passe til Aaen bunaden. Samtidig som Maria Aaen bunaden ble lansert som Festbunad for Østerdalen i 1949 begynte Heimen Husfliden å føre samme forkle til Østerdalsbunad Gammal Modell.

Forkle til Maria Aaen bunad

Før 1949 har det helt sikkert mangfold av ulik forkle til bunaden. Mange hadde mulighet til å veve egne forkle – å det fantes ulike tekstiler i handel eller bytte handel.

Alternativer til forkle til Østerdalsbunaden
Legg igjen en kommentar