
27. juni 2022
Øyeblikkelig er det juli og sommerferie. Om du er en av dem som 18. mai bestemte deg for at til neste år skal du ha bunad, da er det kanskje bunaden du skal ha i bakhodet i ferien. Å sy en bunad tar tid, først skal man bestemme seg for bunad og kanskje er det ulike fargealternativer å velge i. Deretter kommer prosessen med måltaking, søm og tilpassing av plaggene. Dette tar tid om resultatet skal bli bra – og det er begrenset hvor mange som kan få sydd sin bunad i tiden mellom påske og 17. mai om man ikke syr selv da.
Ingen tvil om at bunaden er et særnorsk norsk fenomen. Bunaden forteller oss om identitet, opphav og familie. Selv om det ikke finnes noen absolutt regel om at man ikke kan gå med bunad fra distrikter der man ikke har tilhørighet eller familie så er det for meg hele poenget med bunaden – den skal vise hvor du hører til.
Det er store prisforskjeller på bunader, og den samme bunaden kan variere i pris hos ulike leverandører. Kanskje sier prisen oss noe om håndverk og produksjonsmetode.
En håndlaget ekte norsk bunad blir sydd etter mål til den som skal ha den. Disse sys for hånd etter gamle søm teknikker, og hvert plagg blir tilpasset kroppen. Disse bunadene lages for å kunne justeres og tilpasses til mer enn en størrelse, og for å kunne gå i arv.
En annen type bunader er de konfeksjonssydde. En kjent produsent av dette er Solhjell As (Heimen Husflid sitt selskap for utenlandsproduksjon av bunader). Om man for eksempel ser på Solhjell sin versjon av mannsbunad for Østerdalen, er denne bunaden maskinsydd, jakken har plutselig fått skulderputer og fôr, knappene til bunaden er masseproduserte og brukes også til andre type bunader som fabrikken lager. Bunaden blir laget ut ifra eierens mål men ikke tilpasset kroppen.
Solhjell (til venstre) VS bunad fra Hulda Bunader (til høyre)
Bunad koster mange penger, et alternativ for å skaffe seg bunad kan være å sy den selv. Kanskje ikke hele bunaden med deler av den. Kanskje har du noen i familien som kan gjøre en del av jobben. Det finnes ulike kurs og muligheter for å få hjelp til å sy. Lag delene til bunaden i prioritert rekkefølge slik at du kan bruke bunaden før alle plagg er ferdige.
Prioritert rekkefølge gjelder også for tilbehøret til bunaden. Alltid kjekt å ha halssølje før bolesølje for damer.
Mange meninger om hvem som skal kunne gå med bunad eller ikke. Hver vår er det debatt om bunaden og bunadbruken. Med alt i fra hvem som har rett til å bruke bunad til journalister med fokus på om det er greit med solbriller og neglelakk til bunaden
Det som debatten ikke tar med er det som kanskje er de største trusslene for bunaden. Den ene store trusselen er utenlandsproduksjon av bunaden og den andre store trusselen er bransjen sin manglende vilje til å dele på kunnskap og ikke minst mangelen på materiell og mønster.
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer med nyttig kunnskap, inspirasjon og eksklusive ressurser – helt gratis!
Hos Hulda Bunader brenner vi for å bevare og videreføre bunadstradisjonen samtidig som vi gir deg muligheten til å skape og tilpasse din egen bunad. Vårt nyhetsbrev er en måte å gi noe tilbake til deg som deler denne lidenskapen. Du kan når som helst melde deg av – men vi tror du vil sette pris på innholdet vi deler!