Hopp til tekst
NOK
Silkesjal til Østerdalsbunad

Silkesjal til Østerdalsbunad

Silkesjal til bunaden er med på å gjøre bunaden til din! Jeg vil si at med alle valgmuligheter som er i sjalet som tilbehør til Østerdalsbunaden så er individuelle valg med på å gi bunaden særpreg. Et sjal er ikke bare et sjal. Man kan velge i mellom ulike farger og mønstre, men også om man skal ha sjal med eller uten frynser.I tillegg til dette er det valgmuligheter på hvordan man har sjalet på bunaden.

Mange valgmuligheter av sjal

Det er mange valgmuligheter når det gjelder sjal til bunaden. Og bare for å ha det sagt man må ikke ha sjal til om man ikke vil. I perioder er det kanskje ikke blitt benyttet pga mote – andre ganger er det ikke i bruk fordi det ikke har vært mulig å få tak i.På tidlig 1900-tall var det lite silketørklær i handel og vanskelig å få tak i. Da var det ikke uvanlig å ikke ha silketørkle til bunaden og kanskje var det derfor skjortene fikk halskrager.

Jenter på Husmorskola med bunad og ulik variant av sjal på bunad( Foto Anno Museum Musea i Nord-Østerdalen )

Siden kvinnebunad for Østerdalen aldri har vært rekonstruert er det også mange valgmuligheter til sjal. De første bunadsbrukerne brukte tørkleder som de hadde fra før. Dette var ofte svarte tørkleder med lange frynser – dette hadde vært moten på slutten av 1800-tallet. Men det fantes også eldre tørkleder som var i bruk, disse var gjerne flerfargede og mønstrete i ulike farger men uten frynser.

I perioder det har vært vanskelig å få tak i silketørklær ble det også benyttet bomullstørklær med trykt mønster på. Dette er ikke veldig vanlig i dag.

Ulike måter å bruke sjalet på

Jeg tror de aller fleste som bruker sjal til bunaden i dag danderer sjalet vet at de bretter sjalet i to – spiss mot spiss i en trekant. Deretter brettes det et par tre bretter øverst ned imot spissen. Deretter legger man sjalet over skuldrene med spissen midt på ryggen, hver ende «dyttes» ned i hver side av bunadslivet.

En kanskje eldre måte bruke sjalet på er å legge sjalet brettet i to som en trekant over skuldrene og feste det sammen med sølje eller en enkel liten knute øverst på bunadslivet.

Sjal som er festet utenpå bunadslivet ( Foto Anno Museum Musea i Nord-Østerdalen )

Det beste med sjalet er nemlig individuelle valg i måten å bruke det på og i farge og mønster. Jeg får ofte høre at sjalet til Østerdalsbunaden skal være svart med frynser, og svart sjal med frynser er riktig dersom den som har bunaden på ønsker svart sjal med frynser.

Det bør nevnes at det også er brukt større sjal utenpå bunaden som ytterplagg. Dette blir en litt annen type sjal.

Sjal fra Paureng i Alvdal
Østerdalsbunad med silkesjal

Kjøp silkesjal i nettbutikken

Legg igjen en kommentar