Hopp til tekst
NOK
Stakk til Østerdalsbunad

Skonnering og slitesnor i stakken

Til våre kvinnebunader i Østerdalen er det ofte skonnering og ganske ofte slitesnor nederst på stakken. I møte med konfirmanter eller andre damer som skal ha seg bunad kan ord som stakk, skonnering og slitesnor eller slitekan være begreper som må oppklares.

Stakk – dette er skjørtet til bunaden. Stakken kan være sydd sammen med overdelen til bunaden. Da kan også bunaden kalles for livkjole. Den gamle Alvdalsbunaden er et eksempel på dette. Også kvinnebunad for Østerdalen kan sys som livkjole. Like vanlig som livkjole er at stakken hører til en todelt buna der livet dekker over øverste del av stakken – slik som Østerdalsbunaden eller Marie Aaen bunaden.

Skonnering – dette er stoffkanten nederst på baksiden av stakken. I Østerdalsbunaden slik den lages i dag består denne av to deler, et stivere stoff og et bomullstoff. Disse legges dobbelt nederst i stakken, det er bomullstoffet som vises når stakken er ferdig sydd.

Slitesnor – er dent kanten som er laget av ullgarn som man kan se nederst på stakken. Mange tror at den er til pynt – og det kan den være – men den har også sydd på av praktiske grunner. Kanten på stakken utsettes for slitasje når den brukes. Ofte vil det være nok å bytte ut en sliten slitesnor og bunaden er god som ny. Det er heller ingen regel om hvor på kanten slitesnoren skal plasseres. Noen syr den på baksiden så den nesten ikke synes – andre syr den på helt kant i kant.

Det finnes mange ulike måter å lage slitesnor på. Ofte så lages dette ved å fingerhekle med to tråder samtidig. De lages gjerne i prydvevgarn – men dette er ingen regel. Man kan også benytte andre typer.

Tips – det er ingen regel om at slitesnor til Østerdalsbuand må være rød. Jeg har sett kyndige bunadsfolk med denne bunaden som for eksempel har hatt grønn. Hurra for mangfold og individuelle valg!

Slitesnor og skonnering gir en fin avstiving i stakken. Stakken føyer seg fint når man har den på. Og har man samtidig husket underskjørt så blir bunaden ekstra flott på – dette er med på å gi stakken fint fall.

Og har du ikke skonnering eller slitesnor på din Østerdalsbunad eller andre bunader fra dette området så trenger det ikke bety at det er noe feil med bunaden din. Av både nye og gamle bunader har jeg sett begge deler. Jeg har for eksempel sett bunader fra 1930 tallet som er faldet opp med kun et smalt bomullsbånd.

En avstiving i stakkekanten av praktiske grunner. Så stakken skal føre seg godt når man har den på.

Legg igjen en kommentar