Hopp til tekst
NOK
Bakgrunnsbilde av bunad med illustrasjon av jordklode

Sy bunad selv

Ingen tvil om at mange er opptatt av ærlighet, norsk kvalitet, og riktig informasjon til forbrukeren. Samtidig ser det ut til at vel så mange er opptatt av å handle lokalt og kortreist. Tidligere har Tine fått kritikk for feilmerking ved å benytte Nyt-Norge merket på yoghurt som inneholdt utenlandsk melkepulver. Viking garn kan også nevnes i denne forbindelsen. De mottok kritikk for å bruke det norske flagget på banderolene til sine garnnøster som er laget av ull fra Tyrkia, Kina, Sør-Afrika og Peru. Men hva med bunaden?

Ikke alle bunader lages i Norge

Ja, hva med bunaden, er ikke den laget i Norge? Flere ganger i løpet av et år snakker jeg med personer som er innom med bunaden for å få den reparert eller justert. Ofte kan folk være opptatt og fortelle om bunadshistorie og fortelle om hvor den er kjøpt og hvem som har laget den. Jeg er ikke en del av bunadspolitiet og kritiserer ikke bunader. Men det hender jeg oppklarer at bunaden de har med er produsert i et annet land enn Norge uten at den som i sin tid kjøpte bunaden var klar over det. Altså utenlandsprodusert bunad.

Sammenligning av to herrebunader
Solhjell (til venstre) VS bunad fra Alvdalsbunad (til høyre)

Slik det er i dag er det ikke krav eller regler for merking av bunad. Dette innebærer at mange ikke er klar over at bunaden de kjøper ifra en norsk systue ikke er laget i Norge. Om man går i en vanlig klesbutikk med konfeksjonssydde klær så har som oftest hvert plagg merkelapp der det står hvor det er laget. Men dette gjelder ikke for bunader.

Utenlandsproduksjon

Mange av de større leverandørene av bunader reklamerer ivrige med at de benytter materiell og tøy fra norske leverandører. Dette er store kommersielle aktører som villig ramser opp stødige navn som Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, Krivi-Vev, Solberg Spinderi, Møre Bånd og vev, Røros Tweed og Tyrihans i budskapet om ekte materiell til bunadene. Om man leter på nettsidene til disse leverandørene så finner man informasjon om at deler eller hele bunaden lages i land som Thailand, Kina eller Estland for å nevne noen. Men da må man lete seg frem til denne informasjonen selv, ingen av disse reklamerer med at “vi produserer etter norske tradisjoner i Kina“. Jeg er sikker på at leverandører som får produsert sine varer i Norge opplyser om dette.

Hvordan kan det være marked for «kina-bunader»

Mange nordmenn er opptatt av immateriell kulturarv – å bringe kunnskapen videre til neste generasjon. Ta vare på ferdigheter og teknikker som benyttes når det lages bunader og tilbehør. Også vet vi at mange er opptatt av at bunaden de skal invester i skal være laget i Norge.

Jeg tror det er to type kunder som kjøper utenlandsprodusert bunader. Den ene kundegruppen er den som ikke vet hvor bunaden er laget, men som har inntrykk av at den er laget i Norge. Disse tror de kjøper bunad som er laget i Norge.

Den andre gruppen er lei av arrogante butikkdamer og en hovmodig bunadsbransje. Jeg har vært der selv, stått på kunden sin side av disken og blitt målt opp og ned og fått nedlatende svar og behandling. Svar som har resultert i at jeg har handlet andre steder eller ordet meg på annet vis. Dette får jeg stadig høre at folk opplever. For eksempel av en dame som fortalte at hun ikke fikk plass på bunadskurs for å sy herrebunad, da den som tok imot påmelding syntes at gutter i konfirmasjonsalder var alt for unge til å skulle få bunad.

Det er vanskelig å finne informasjon om hvordan en bunad kan lages. Dette har i mange tilfeller vært kunnskap som er overlevert muntlig og praktisk fra en generasjon til den neste. Det finnes lite av mønster og informasjon om materiell for den som er nybegynner og vil sette i gang på egenhånd. I tillegg er det slik at en del bunader får man bare kjøpt materiell til om man går på kurs. Tanken er kanskje å kvalitetssikre resultatet. Kanskje har dette virket imot sin hensikt… Kanskje er det dette hemmelighetskremmeriet og en litt lite kundevennlig bransje, som har vært vant til monopol, som setter fart på markedet om å kjøpe fiks ferdig bunad på nett.

Vi tilbyr mønster, sømforklaringer og materiell så du kan sy selv

Jeg tror løsningen for å opprettholde tilvirkning av bunader i Norge er deling av kunnskap og informasjon. Ikke i form av tradisjonelle kurs, men ved å dokumentere mønster til ulike bunader og ved å lage veiledninger der man kan se på bilder og lese seg frem. Vi heier på alle som har lyst til å sy bunad selv. Vi jobber med tilgjengelighet av både materiell, mønster og søm beskrivelser.

Vi har blant annet laget egne hefter med søm beskrivelse for herrebunad for Østerdalen. Et eget hefte for hvert plagg. Disse har vi fått gode tilbakemeldinger på. Jeg blir litt kry da en herre på Vestlandet bestilte ferdig klippet materialpakke til mannsbunad for Østerdalen og selv har sydd denne ved hjelp av heftene med sømforklaring. Det bør særlig nevens at han ikke hadde søm kunnskaper utover grunnskole ferdigheter fra lang tid tilbake.

Hefter fra Alvdalsbunad
Hefter laget av Alvdalsbunad – selges i nettbutikk

Bunad laget i Norge – miljø og bærekraft

Mange er opptatt av å ta vare på norsk håndverk, og enda flere er kanskje opptatt av miljø og bærekraft. Kanskje lurt med bunad som er laget i Norge da? Tenk at materiell som er laget i Norge sendes langt av sted for å bli laget til bunad – for så å bli sendt tilbake til Norge.

Det finnes et merke som garanterer for at bunaden din er laget i Norge. Se etter Norwegian Made som er en merkeordning som forteller at produkter med konglemerket er laget i Norge.

Nærbilde av søm av skjorte med Norwegian Made stempel
Legg igjen en kommentar