
Hulda Garborg-bunaden er inspirert av gamle folkedrakter og utviklet for norsk folkedans. Den kjennetegnes av tett, fargerikt broderi på livet, stakken og forklelinningen, samt en unik fold i stakken som skaper en integrert forkleeffekt. Stakken og livet er i svart ullflanell, og bunaden kompletteres med brodert lue, sorte strømper, bunadssko og en tilpasset skjorte.
Hulda Garborg regnes som bunadens mor. Hun var en allsidig dame med mange jern i ilden, opptatt av kultur, kvinnesak, folkedans og bunadbruk for å nevne noe. Hun var med på å grunnlegge det Norske Teater i 1912 og forut for sin tid var hun også teaterets første styreleder.
Hulda Garborg fant bunaden frem fra glemselen, i 1903 utgir hun heftet Norsk klædebunad, her omtaler hun festbunadene og gir råd om sying. Hulda utarbeidet sin egen bunad etter inspirasjon fra Hallingbunaden fra Gol. I perioden Hulda bodde i Østerdalen finnes det den dag i dag bunader som fortsatt er i bruk og som ble til etter hennes veiledning og opplæring.
På bakgrunn av lokale varianter av Huldabunader og etter å ha besøkt Hulda sin egen bunad som står utstilt på Det Norske Teater, har vi rekonstruert vår versjon av bunaden.
Materiell til bunaden er planlagt lansert i 2025
Drømmer du om en bunad som er noe helt spesielt? Hos Hulda Bunader får du en håndsydd bunad, laget med tradisjonelle sømteknikker, ekte norske materialer og uten masseproduksjon. Vi syr hver bunad for hånd i vår systue i Alvdal – slik bunader skal lages.