Hopp til tekst
NOK

Hulda Garborg

Hulda var engasjert i norsk folkedans. Hun holdt kurs og utviklet drakter en kunne danse i – inspirert av gamle folkedrakter. Disse draktene ble gitt navnet «bunad» Dette ble opphavet til mange moderne bunader.

Etter at Hulda giftet seg med Arne Garborg i 1887 bosatte de seg i Kolbotn ved Savalen for en periode. I perioden hun bodde på Kolbotn holdt hun sykurs til naboer og andre i nærheten som ville sy Huldabunaden. Det finnes flere bunader fra denne tiden som er i bruk i Alvdal i dag. Og på bakgrunn av dette er det absolutt et alternativ til bunad for Alvdal.

Heimen kopierte denne nøyaktig etter Hulda Garborg sin bunad. Hos Heimen Husflid er denne bunaden registrert som Hallingdal – C4 Huldabunad 1994

Hulda Garborg-bunaden er kjent for sitt tette og fargerike broderi, som pryder livet, forklelinningen og stakkeborden. En spesiell detalj er en fold på sidene foran på stakken, som gir illusjonen av at det er et forkle på bunaden. Dette gjør at forkleet blir en integrert del av stakken og ikke en separat komponent. Stakken og livet er laget av svart ullflanell, med det karakteristiske broderiet som pryder livet, forklelinningen og stakkeborden.

Andre elementer som kompletterer bunaden inkluderer en brodert lue som hodeplagg, sorte strømper og bunadssko. Skjorten er en rekonstruert versjon som passer til bunaden.

Hele bunaden lages i vår systue. Ingen halvfabrikat eller utenlandsproduksjon.

SEND FORESPØRSEL